Jak se píše sezona (sezóna), sezonní (sezónní)

V českém jazyce je možné psát slovo sezona i sezóna. Přičemž obě varianty jsou správné a není mezi nimi žádný významový ani stylistický rozdíl.

V českém jazyce se můžeme občas setkat se slovy, které se dají napsat dvěma různými způsoby, přičemž obě varianty jsou považovány za správné. Jedním z příkladů tohoto jevu je slovo sezona, resp. sezóna.

Sezóna

Správně.

Sezona

Správně.

Obě formy jsou v současné češtině plně akceptovány a jejich použití je zcela na volbě pisatele. Slovo sezóna ve variantě s dlouhým -ó- i s krátkým -o- má stejný význam: časový úsek, po který něco trvá. Mezi těmito variantami neexistuje ani žádný stylistický rozdíl.

Obecně takovýto jev označujeme jako pravopisnou dubletu. Dvojí možnost zápisu těchto slov souvisí s vývojem českého pravopisu a přejímáním cizích slov. U slov přejatých jde v češtině o jev poměrně běžný. A konkrétně se to tedy týká také slova sezona, které do češtiny přešlo z francouzského slova saison.

Dvojí pravopis: sezona i sezóna; sezonní i sezónní

Slovo sezona (sezóna) tedy můžeme psát dvojím způsobem, ovšem je nutno podotknout, že je důležité, abychom v rámci jednoho textu zachovávali jednotnost a nemíchali obě varianty.

Dvojí pravopis se netýká pouze samotného slova sezona (sezóna), ale vztahuje se i na slova od něj odvozená. To znamená, že stejnou flexibilitu v pravopisu můžeme uplatnit i u příbuzných výrazů. Například můžeme psát přídavné jméno sezonní i sezónní. A a to opět bez rozdílu ve významu, správnosti či stylu.

Sezónní

Správně.

Sezonní

Správně.

Stejně tak platí, že správně je mimosezonní i mimosezónní nebo posezonní i posezónní.

Příklady

Lyžařská sezona letos začala neobvykle brzy.

Nová divadelní sezóna bude zahájena představením pod širým nebem.

Sbírání borůvek je její sezonní kratochvíle.

Obchod s oblečením nabízí výrazné posezónní slevy.

Lukáš Přeček | 24. 06. 2024